fep_mojim_velikim_zatvorenim_ocima
ko_smo

Специјални резерват природе "Багремара”

#


За наш Фестивал врло је значајно што смо ту где нам је и место – у природи. Као еколошки фестивал, шума је најлогичнија средина за програм нашег фестивала. А као породични фестивал, нема лепшег места да родитељи доведу своју децу, него овде, у природу од које смо се толико удаљили, а која нам свима даје до знања да нам је преко потребна, сваки пут када се коначно у њу вратимо.

Багремара се наслања уз сам град, а простор на коме се одржава Фестивал налази се тек неколико стотина метара ван урбаног дела града, тако да је локација идеална - доступна, а издвојена из града и градске вреве, журбе и саобраћаја. Шума је место мира и опуштања за све, и савршено окружење за одржавање радионица , представа за децу, концерата и других перформанса за све узрасте.

На заштићеном подручју Специјалног резервата природе "Багремара" успоставља се режим I и II степена заштите.

#

Скоро 100% површине прекривено је шумом и "Багремара" данас представља културу багрема са врло мало црног ораха и храста лужњака. У њој су очуване типичне и специфичне вредности изворних аутохтоних низијских мешовитих храстових шума са јединим налазом биљне врсте кукурјака у Србији. Такође су присутне навале и мушке папрати које представљају редак налаз ове врсте у Подунављу Бачке. Идејним решењем Општине Бачка Паланка ”Багремара” планира да живи током целе године и разноврсношћу и квалитетом садржаја привлачи посетиоце из Бачке Паланке али и окружења. У оквиру комплекса тренутно функционише: Одмаралиште Црвеног крста Бачка Паланка са пратећим садржајима са смештајем од 60-90 кревета организованим у категорији хостела.

#
#
#

Предшколска установа „Младост“ Бачка Паланка са смештајним капацитетом од око 60 кревета, као и кухиња за снабдевање оброка дечијих вртића који се за време наше манифестације користи као ресторан, менза.

#