fep_mojim_velikim_zatvorenim_ocima
ko_smo

ФЕСТИВАЛ ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

ФЕП, је непрофитна организација која постоји од 1994. године од када и реализује своју базичну манифестацију Фестивал еколошког позоришта за децу и младе. Oсим своје основне делатности због које је настала учествује у стварањау и реализацији неколицине локалних, регионалних и међународних пројеката u области културе, уметности и екологије.

ФЕП је јединствена културно-уметничка манифестација јер:
• У граду без позоришта једина се бави систематским неговањем културе.
• Подстиче младе на активизам и партиципацију у локалној заједници.
• Подстиче креативност, љубав према уметности и стваралаштву уопште.
• Развија свест о значају и заштити животне средине још у раном периоду одрастања
• Одржава и негује породицу као друштвену јединицу
• Окупља младе самостално и самоиницијативно, у саму реализацију пројекта и позитивно их афирмише.

Добитник је многих престижних награда:
 Од 2003. Фестивал је од стране Секретаријата за образовање и културу уврштен у ред манифестација од већег покрајинског значаја.
 2005. Добитник првог Зеленог листа у Општини Бачка Паланка
 2012. Добитник Октобарске награде у Општини Бачка Паланка

МИСИЈА

У граду који нема позориште овај Фестивал тај круцијалан проблем традиционално покушава да санира. Он је јединствена прилика да деца виде квалитетне позоришне представе (са еколошком тематиком), реномираних позоришта из земље и иностранства, као и да учествују у раду и стварању више десетина стваралачких креативних радионица (луткарска, драмска, ликовна...). Фестивал је манифестација која пре свега има дугу традицију. Мисија фестивала јесте да оснажи породицу. Програм је конципиран тако да цела породица посећује или учествује у фестивалском садржају заједно.

Посебан значај фестивала

• Анимира преко 200 волонтера (из Бачке Паланке, Србије и околних земаља)
• Волонтери су захваљујући Фестивалу путовали на едукације, семинаре и тренинге у разне крајеве Србије и Европе на тему екологије, толеранције, мултукултуралности, тимског рада, писања и осмишљавања пројеката, омладинског лидерства, вршњачког посредништва итд.
• Сваке године на Фестивалу гостују уметници из свих крајева света (Јапан, Велика Британија, Украјина...) што Фестивал чини међународно значајним.
• ФЕП је једина позоришна манифестација у свету која се одржава у граду без позоришта.

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ РЕАЛИЗОВАНИ ПРОЈЕКТИ

1. Од 1995. до данас једном годишње органзује Фестивал еколошког позоришта за децу и младе.
2. 2001. Пројекат «Нови импулси живота» хуманитарна акција израде и продаје новогодишњих честитки девојчице без руку, чија су средства намењена набавци протеза за руке.
3. 2002. Пројекат «Крени и покрени» Партиципација младих у животу локалне заједнице - CRS fond.
4. Од 2003. до 2013. године укупно 10 међународних пројеката са младима из бивших југословенских република, «Mirno more» – «Friedensflotte», Ostereich.
5. 2005. Пројекат прекограничне сарадње Бачка Паланка (Србија)- Илок (Хрватска) у сарадњи са CRS fondom.
6. 2006-2013. «Мултипликација - живети толерантно» у сарадњи са «Pestalozzi found» Швајцарска.
7. 2009. «Кампањом против зависности» Министарство здравља РС.
8. 2009. «Кренимо и покренимо се» Министарство омладине и спорта РС.
9. 2010. «И ја имам смисао!» Уређење споменика у Парку природе «Тиквара» Бачка Паланка. Регионална волонтерска акција у сарадњи са Ерсте банком.
10. 2013. «Смрт културе», уметничко-истраживачки пројекат у сарадњи са удружењем Бекстрим, под покровитељством Траг фондације.
11. 2014. «Наша ствар - повежи се», Теслић (БиХ), Јелах (БиХ), Бачка Паланка, пројекат подржан од стране Фондације Schüler Helfen Leben.
12. 2016. «Europe, a way of life» пројекат који обједињује четири организације из различитих земаља (Мађарска, Србија, Шпанија, Француска) у циљу мултикултуралне размене. Пројекат подржан од стране Еразмус плус фондације.
13. 2017. Представа за младе “ПЛАВА ПТИЦА”, Мориса Метерлинка у копродукцији са Народним позориштем Сомбор и Центром за развој циркуских уметности ”Лудифико” (премијера 14.јуна 2017.године).