SRB/ENG

+381216045646
office@fep.org.rs

fep_mojim_velikim_zatvorenim_ocima
ko_smo

ФЕСТИВАЛ ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ – ФЕП

У граду који нема позориште овај Фестивал тај круцијалан проблем традиционално покушава да санира. Он је јединствена прилика да деца виде квалитетне позоришне представе (са еколошком тематиком), реномираних професионалних позоришта из земље и иностранства.

Kао и да учествују у раду и стварању више десетина стваралачких креативних радионица (луткарска, драмска, ликовна,стари занати, филмска, еколошка....).

Програм је конципиран тако да цела породица борави у шуми/природи цео дан и посећује или учествује у фестивалском садржају заједно. Простор Специјалног резервата природе ”Багремара”, у току Фестивала безбедно је, здраво, едукативно, креативно и забавно место за целу породицу.

На ФЕП-у се сваке године реализује неколико еколошких акција рециклаже (сакупљање чепова, рециклажа електронског отпада, рециклажа лименки), а сакупљени новац прослеђује се у хуманитарне сврхе. Феп промовише бицикл као еколошко превозно средство па тако у бициклистичкој паради сваке године учествује преко 300 људи.

Пратећи програм фестивала ; је Циркус (представе театра новог циркуса) за децу и све оне који се тако осећају, као и сцена Отело се на којој сви имају прилику да покажу свој таленат. Сцена Отело се настала је на иницијативу локалних креативаца и уметника и претежно је њима и намењена, а са циљем да им омогући прве јавне наступе и позитивно их афирмише пред својим суграђанима и гостима из целог света који делују у области уметности. (slika 7,8)

Како сви гости (преко 200 људи) бораве у оквиру Одмаралишта ”Багремара”, вечерњи програм фестивала намењен је њима и младима а обухвата две музичке вечери (електронска и гитарска музика).

У току трајања ФЕП-а сваког дана можете обићи Феп-ову алеју креативности и здравља у виду продајне изложбе излагача- уметника,занатлија, као и презентације сајма омладинских и еколошких организација... На алеји креативности може се купити уникатни накит, слике, здрава храна (мед, воће, домаћи колачи), фотографије, штрикерај, гоблени, уникатни производи од природних материјала, производи од рециклираних материјала и слично.

ФЕП је јединствена културно-уметничка манифестација јер:
• У граду без позоришта једина се бави систематским неговањем културе.
• Подстиче младе на активизам и партиципацију у локалној заједници.
• Подстиче креативност, љубав према уметности и стваралаштву уопште.
• Развија свест о значају и заштити животне средине још у раном периоду одрастања
• Одржава и негује породицу као друштвену јединицу
• Окупља младе самостално и самоиницијативно, у саму реализацију пројекта и позитивно их афирмише.

Добитник је многих престижних награда:
 Од 2003. Фестивал је од стране Секретаријата за образовање и културу уврштен у ред манифестација од већег покрајинског значаја.
 2005. Добитник првог Зеленог листа у Општини Бачка Паланка
 2012. Добитник Октобарске награде у Општини Бачка Паланка

Посебан значај фестивала

• Анимира преко 200 волонтера (из Бачке Паланке, Србије и околних земаља)
• Волонтери су захваљујући Фестивалу путовали на едукације, семинаре и тренинге у разне крајеве Србије и Европе на тему екологије, толеранције, мултукултуралности, тимског рада, писања и осмишљавања пројеката, омладинског лидерства, вршњачког посредништва итд.
• Сваке године на фестивалу гостују уметници из свих крајева света (Јапан, Велика Британија, Украина....) што фестивал чини међународно значајним.
• ФЕП је једина позоришна манифестација у свету која се одржава у граду без позоришта.

НАЈЗНАЧАЈНИЈИ РЕАЛИЗОВАНИ ПРОЈЕКТИ

1. Од 1995. до 2016. године укупно 22 Фестивала еколошког позоришта за децу и младе
2. 2001. Пројекат «Нови импулси живота» хуманитарна акција израде и продаје новогодишњих честитки девојчице без руку, чија су средства намењена набавци протеза за руке.
3. 2002. Пројекат «Крени и покрени» Партиципација младих у животу локалне заједнице- CRS fond
4. Од 2003. до 2013. године укупно 10 међународних пројеката са младима из бивших југословенских република,“Mirno more” – “Friedensflotte”, Ostereich
5. 2005. Пројекат прекограничне сарадње Бачка Паланка (Србија)- Илок (Хрватска) у сарадњи са CRS fondom
6. 2006-2013. „Мултипликација- живети толерантно“ у сарадњи са „Pestalozzi found“ Швајцарска
7. 2009. «Кампањом против зависности» Министарство здравља РС
8. 2009. «Кренимо и покренимо се» Министарство омладине и спорта РС
9. 2010. «И ја имам смисао!» Уређење споменика у Парку природе «Тиквара» Бачка Паланка. Регионална волонтерска акција у сарадњи са Ерсте банком.
10. 2013. „Смрт културе“, уметничко-истраживачки пројекат у сарадњи са удружењем Бекстрим, под покровитељством Траг фондације.
11. 2014. „Наша ствар- повежи се“, Теслић, Јелах, Бачка Паланка, пројекат подржан од стране Фондације Schüler Helfen Leben