„Ја сам Акико“

Представа „Ја сам Акико“, настала по мотивима истоименог романа Стефана Тићмија, у режији Миље Мазарак са Софијом Мијатовић у главној улози, а у копродукцији Дечје сцене „Пођи туда…”, Културног центра Панчева и Фестивала еколошког позоришта за децу и младе.

Ауторски тим представе:

Игра: Софија Мијатовић

Режија: Миља Мазарак

Драматизација: Исидора Милосављевић

Композитор: Никола Драговић

Сценографија: Мина Миладиновић

Костим: Биљана Гругур

Асистент костимографкиње: Милош Јањић

Сценски говор: Милош Лазаров

Дизајн светла: Никола Маринков

Дизајн плаката: Маја Бабић

Организатор и продуцент: Бранислав Радовановић

Копродуценткиња: Соња ПетровићРЕЧ РЕДИТЕЉКЕ МИЉЕ МАЗАРАК

Представа ,,Ја сам Акико'', од лепезе тема из Тићмијевог романа, у први план ставља однос детета и родитеља, кроз причу о одрастању без једног родитеља и о дечијој усамљености.

У представи старија Акико, кроз успомене и кључне догађаје из детињства којих се присећа, превазилази своје унутрашње сукобе настале управо из односа са родитељима, што је некако неминовност и тачка у којој смо сви исти.

Такође, Акико није обична девојчица, она је другачија од својих вршњака, она је мудра и затворена у свом свету али слободна и храбра у својим мислима, идејама и ставовима и као таква, представница је свих различитости које овај свет у којем живимо чине богатијим.

Акико је попут Малог принца – не воли бројеве, нема године, не верује у границе и поделе и упркос препоруци да је представа за децу узраста изнад 12 година, она позива и све оне који се осећају „одрасло“ да такође погледају представу.


РЕЧ ПИСЦА СТЕФАНА ТИЋМИЈА

Процес стварања ове представе је мелемаст и лековит. Преображај доживљавамо и ми и текст: из дана у дан, од пробе до пробе. Све што имамо да кажемо или прећутимо налази се у коферима. А они су пуни магије. Акико се осећа комотно у Софијиној кожи, каже остала би тамо хиљаду, хиљаду година.


Премијера: 25. 5. 2021. Културни центар Панчева
(препоручени узраст 12+)