Udruženje Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade (FEP)
u Bačkoj Palanci obeležiće 27. marta Svetski dan pozorišta manifestacijom

Ovom prilikom u gradskom bioskopu izvešće se predstava "Naši dani" istaknutog dramskog umetnika, glumca i reditelja Radoslava Raleta Milenkovića , nakon čega će uslediti panel diskusija "Pozorište u mom gradu"

Kako je Bačka Palanka mesto bez pozorišta, a FEP jedina palanačka organizacija koja neguje pozorišnu kulturu, 27. marta želimo da ukažemo na sve kulturne nedostatke naše zajednice i da skrenemo pažnju na probleme u kojima se nalazi kulturna scena u Bačkoj Palanci.
Tokom panel diskusije "Pozorište u mom gradu" umetnici iz oblasti dramskog stvaralaštva, predstavnici Kulturnog centra Bačka Palanka i predstavnici lokalne samouprave Opštine Bačka Palanka pokušaće da odgovore na neka od krucijalnih pitanja:

Zašto je pozorište značajno?
Šta se desilo sa projektom nedovršenog pozorišta u Bačkoj Palanci?
Kakva je kulturna ponuda ovog grada?
Koje su ideje i planovi za rešavanje problema nedostatka pozorišta u ovoj lokalnoj sredini?

Program

19H
Gradski bioskop Bačka Palanka
PREDSTAVA “NAŠI DANI”
RADOSLAVA MILENKOVIĆA

cena karte: 300 dinara
Zbog velikog interesovanja karte je moguće rezervisati putem mejla na office@fep.org.rs

Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pesama Vladislava Petkovića Disa ("Naši dani" i "Himna") i najznačajnijih pripovedaka Radoja Domanovića ("Stradija", "Danga" i "Mrtvo more").

Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svedok rasula i propasti svih segmenata društva. A najdramatičniju promenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka.

21h
Gradski bioskop Pačka Palanka
PANEL DISKUSIJA
“POZORIŠTE U MOM GRADU”

slobodan ulaz

U duhu Svetskog dana pozorišta koji se na isti dan obeležava u svim domaćim i svetskim teatrima, želimo da skrenemo pažnju na probleme u kome se pozorište nalazi i zajedniči preispitamo ideje za njihovo rešavanja. U nedostatku same institucije pozorišta u našem gradu, ovim događajem želimo da podsetimo na značaj njegovog postojanja i ponovo otvorimo pitanje o potencijalnom rešavanju, sada već, višedecenijskog problema. Mišljenja smo da pozorište gaji i neguje duhovno zdravlje i podstiče nas da kolektivno budemo bolji i utičemo pozitivno na svoju okolinu. Smatramo da je ovaj događaj od izuzetnog značaja, jer nas sve zajedno u obeležavanju ovog dana spaja zajednička ideja vodilja, a to je da Bačka Palanka zaslužuje zgradu pozorišta i bogatiji kulturni program.

U panel diskusiji učestvuju:
Glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković
Glumica Smiljana Marinković
Rediteljka i direktorka Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade Sonja Petrović
Direktor Kulturnog centra Bačka Palanka Marko Knežić
Načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Bačka Palanka Miroslava Šolaja
i mnogi drugi
Panel diskusiju vodi novinarka Sanja Kljajić

U gradu bez pozorišta, FEP je jedina organizacija koja već 24 godine približava pozirište i kulturu mladim Bačkopalančanima, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu. U svoj rad uključuje veliki broj mladih i dece iz Bačke Palanke, okolnih mesta, ali i regiona. Festival je dobitnik mnogih prestižnih nagrada za svoje stvaralaštvo u oblasti kulture i ekologije. Uzimajući u obzir iskustvo i tradiciju, koji su osnovni pridevi naše organizacije, preuzimamo odgovornost za preispitivanje kulturne ponude našeg grada, u nedostatku adekvatnih institucija usmerenih ka rešavanju ovog problema.

Više informacija o Festivalu možete pronaći i na fejsbuk stranici i instagram profilu festivala.