KONKURS za učešće na 23. FESTIVALU EKOLOŠKOG POZORIŠTA ZA DECU I MLADE
Bačka Palanka, Srbija 17-20. avgusta 2017. godine

Dragi dramski stvaraoci, ljubitelji i poštovaoci pozorišta za decu. Sa ponosom Vas obaveštavamo da Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade raspisuje konkurs za učešće na 23. Festivalu koji će se održati od 17. do 20. avgusta 2017. godine u Bačkoj Palanci. Ovom prilikom pozivamo sva profesionalna pozorišta za decu i mlade da pošalju svoje prijave i uzmu učešće na 23. Festivalu.

“MOJIM VELIKIM ZATVORENIM OČIMA”

Predstave koje ispunjavaju USLOVE UČEŠĆA:
•Namenjene su isključivo deci predškolskog i nižeg školskog uzrasta.
•Izvode ih profesionalci;
•Izražavaju se bilo kojim vidom pozorišnog stvaralaštva za decu (lutkarske predstave, igrane predstave, koreodrame, pozorište senki, mjuzikl, mondrame, duodrame….);
•Bave se ekologijom ili odgovaraju tematici ovogodišnjeg slogana “Mojim velikim zatvorenim očima”
•Mogu da se prilagode uslovima igranja u prirodi (scena na otvorenom).

NAČIN PRIJAVLjIVANjA:
(LINK ZA PRIJAVU)
Prijave prihvatamo najkasnije do 15. maja 2017. godine!

Ukoliko imate dodatna pitanja ili probleme sa online aplikacijom, budite slobodni da nam se obratite na mejl office@fep.org.rs

Prijave koji stignu nakon navedenog roka kao i prijave koje su nepotpune smatraće se nevažećim. U slučaju nevažećih prijava kao i u slučaju uspešnog apliciranja bićete obavešteni putem mejla najkasnije 10 dana od dana prispeća. Istim putem bićete obavešteni o statusu vaše prijave i nastavku selekcije. Priloženi materijali se ne vraćaju već ostaju u arhivi Festivala, a koriste se isključivo za potrebe selekcije i promocije festivalskog programa (programska knjižica, plakat, sajt, društvene mreže).

NAČIN SELEKCIJE:

Selekcija počinje analizom prispelih prijava putem pošte i elektronskim putem. Vrši se odabir predstava koje će pogledati selektor, nakon čega sledi dogovor sa organizatorima pozorišta oko termina i mesta izvođenja predstave. Selektor, nakon izvođenja svih predstava, bira one (od 5 do 10) koje će ući u takmičarski program 23. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade.
Osnovni kriterijum za selekciju predstava je njihov umetnički kvalitet kao i mogućnost izvođenja predstave u tehničkim uslovima koje Festival poseduje. O kvalitetu predstava i mogućnosti izvođenja odlučuje selektorka Festivala Vladislava Vojnović. Selekcija mora biti završena najmanje 70 dana pre početka Festivala, tačnije do 8. juna 2017. godine.

O rezultatima selekcije svi učesnici biće obavešteni elektronskim putem i putem pošte, a isti biće objavljeni i na sajtu Festivala (www.fep.org.rs ) najkasnije do 15. juna 2016. godine.

NAGRADE:
•Nagrada stručnog žirija (50.000,00 RSD i plaketa)
•Nagrada dečijeg žirija (plaketa)
•Nagrada publike (plaketa)

O nagradi stručnog žirija odlučuje tročlani žiri sastavljen od:
- afirmisanih dramskih umetnika,
- pedagoga (posebno nagrađivanih i zapaženih u radu sa decom),
- ekologa, zaštitara životne sredine.

Imena članova stručnog žirija biće objavljena naknadno.

O nagradi dečijeg žirija odlučuje sedmočlani žiri sastavljen od dece koja imaju poseban afinitet ka dramskoj umetnosti, uzrasta od 4 do 14 godina. Mentor dečijeg žirija je vaspitač/učitelj.

O nagradi publike odlučuje se putem ocenjivanja predstave na skali od 1 do 5, kao i na skali emocija za mlađe od 5 godina.

USLOVI GOSTOVANjA:
Prema mogućnostima organizatora Festivala, troškove puta do Bačke Palanke i nazad snose učesnici, dok troškove lokalnog transporta, smeštaja, hrane i tehničke podrške snosi organizacija Festivala.

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade je udruženje neprofitnog i humanitarnog karaktera, te je ulaz na sva događanja besplatan i dostupan svima.

SELEKTORKA 23. FESTIVALA EKOLOŠKOG POZORIŠTA ZA DECU I MLADE VLADISLAVA VOJNOVIĆ

Vladislava_Vojnovic

Rođena u Beloj Crkvi u Banatu 24. juna 1965. U Beogradu završila za KV-novinara (XII beogradska gimnazija, 1984), pala na prijemnom za Dramaturgiju pa godinu dana studirala Sociologiju (Filozofski fakultet, 1985), položila prijemni za Dramaturgiju i tamo diplomirala (Fakultet dramskih umetnosti, 1989), završila specijalističke studije iz oblasti Kulture i roda (AAOM, 2001). Objavila tri zbirke poezije: Ženske junačke pesme 2002, Lovac na grinje 2007. i PeeMeSme 2010. (dobila nagradu Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“), a ako bog da i četvrtu će i ta će se zvati Ljubav hladnija od smrti; objavila tri knjige za decu Princ od papira 2008. (nagrade Dositejevo pero i nagrada Zmajevih dečjih igara, snimila po njemu i istoimeni dugometražni film za decu koji je dobio 13 internacionalnih nagrada po celom svetu), Priče iz glave 2015, Avram, Bogdan vodu gaze 2016. (nagrada Zmajevih dečjih igara i nagrada Politikinog zabavnika); objavila dva romana Lenjinova desnica 2010. i Kozje uši 2013. (nagrade Miroslav Dereta i Stevan Sremac, snimila po njemu istoimeni celovečernji film i TV-seriju). Napisala i objavila dramu za decu Deca Ere Kompjutera (nije nepismena pa da sva slova u naslovu piše velikim slovom, nego je Era Kompjuer nastavnik informatike iz Užica), Kolumbovo jaje i Šef, šefica igraju joj se u Ljubljani. Sarađivala na raznim pozorišnim i radio-dramama, a neke je i sama napisala. Pisala i piše scenarije, dramske tekstove, eseje, filmske kritike, intervjue i razne druge tekstove, bavi se filmskom i TV-produkcijom, bila tu i tamo urednik, bila i predavač, član je SKD-a, Udruženja filmskih umetnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, ima muža, kćerku, mačke, živi u Zemunu... Zna da nema smisla da kratka biografija bude dugačka, pa zato ovde prestaje.

PISMO OČEKIVANJA

SELEKTORKA: Kuku, kako to pismo treba da izgleda?
ORGANIZATORKA: Može da izgleda kako god želiš, roman ili haiku poezija, samo da nešto kaže ili pita ili misli ili tvrdi ili se ne slaže ili se nada.
SELEKTORKA: Može haiku, roman je predug.Evo - haiku!
ORGANIZATORKA: Vladislava!
SELEKTORKA: Pa, šta, to je taj broj slogova 5-7-5.
ORGANIZATORKA: Nešto da kaže?
SELEKTORKA: Dobro, dobro, evo recimo da pismo kaže da se nadamo predstavama za decu i mlade u kojima su se autori potrudili da u uslovima koji su onakvi kakvi su…Nećemo da kažemo kakvi su, to je tužno i ružno i svi možemo da dignemo ruke od svega… Nego, recimo, da su autori, ne obazirući se na muke, tekstom, režijom, glumom, pokretom, muzikom, svetlom, improvizacijom rešili da dotaknu mladu publiku i protresu je. Nežno, ali tako da se stvori slika koje do tada, tu iza velikih zatvorenih očiju, nije bilo. Autori se mole da budu svesni da im publika nije pala s Marsa, nego da su to sve živi Zemljani od krvi i mesa, sa problemima s kojima se svi suočavamo, samo bez mogućnosti da uzmu stvar u svoje ruke jer, sećate se, autori, konvencionalni svet vas često tretira kao da ste glupi, samo zato što ste mladi. A još je reč i o vlasnicima tela i duša koje prolaze kroz emocionalno stvarno turbulentne periode– taman nešto shvatite, a sve se promeni i u vama i na vama i oko vas, taman nešto ili nekog steknete, a to ili taj nestanu ili promene oblik, taman nekom zahtevu udovoljite, a od vas se traži nešto novo. A i mnogo toga je zagađeno svakojakim đubretom, nemarom, žurbom, sebičnošću, sirotinjom, antibioticima, spamovima, trolovanjem, tj. svekolikim trovanjem i tela i duša što je jedna od glavnih osobina tzv. postindustrijskog društva. E, pa, nadamo se predstavama koje su ekološke jer spasavaju od ponečega gadnog barem za onoliko koliko traju u realnom vremenu, a ako neka pogodi centar za maštanje i kreativnost publike i inicira je da dalje sama zdravo treperi – to bi bilo to!
ORGANIZATORKA: Dobro.
SELEKTORKA: A da pita? Rekla si da pita.
ORGANIZATORKA: Rekla sam „ili”. Ili da pita. Ne mora i da pita.
SELEKTORKA: Ma, neka pita.
ORGANIZATORKA: Aj’, neka pita.
SELEKTORKA: A šta da pita?
ORGANIZATORKA: Vladislava…!
SELEKTORKA: Da pita da li autori mogu bez ljutnje da odgovore na eventualno pitanje gledaoca: „Zašto ja baš ovo da gledam umesto da odem da jedem sladoled ili da igram neku igricu?”.
ORGANIZATORKA: Hajde onda sve: da misli?
SELEKTORKA: Pismo misli da je festival fenomenalno zamišljen.
ORGANIZATORKA: Da tvrdi?
SELEKTORKA: Ja, pismo, pri zdravoj tastaturi i punom ekranu, tvrdim da je ovaj način organizovanja pozorišnog festivala za decu i mlade trenutno jedan od jedinih načina da se ne pretvorimo u zombije.
ORGANIZATORKA: Da se ne slaže?
SELEKTORKA: Pismo se ne slaže s praksom u kojoj čoveku bilo kog uzrasta navodno ne treba sve ono što mu se ni ne daje i za šta zbog nedavanja ni ne zna.
ORGANIZATORKA: Da se nada?
SELEKTORKA: Pismo se nada da nije udavilo svog čitaoca i da nije otišao na sladoled ili da igra neku igricu.