KONKURS za učešće na
24. FESTIVALU EKOLOŠKOG POZORIŠTA ZA DECU I MLADE
“Maštu na vlast!”

Bačka Palanka, Srbija
23-26. avgusta 2018. godine

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade raspisuje konkurs za učešće na 24. Festivalu koji će se održati od 23. do 26. avgusta 2018. godine u Bačkoj Palanci. Ovom prilikom pozivamo sva profesionalna pozorišta za decu i mlade da pošalju svoje prijave i učestvuju na 24. Festivalu.

Predstave koje ispunjavaju USLOVE UČEŠĆA:
•Namenjene su isključivo deci predškolskog i nižeg školskog uzrasta.
•Izvode ih profesionalci;
•Izražavaju se bilo kojim vidom pozorišnog stvaralaštva za decu (lutkarske predstave, igrane predstave, koreodrame, pozorište senki, mjuzikl, mondrame, duodrame….);
•Obrađuju teme zaštite životne sredine, ekologije i ekologije duha.

NAČIN PRIJAVLjIVANjA:
Popunjenu prijavu (LINK ZA PRIJAVU) i propratni materijal:
1. Kompletan snimak predstave (DVD, CD ili link za download);
2. Dve fotografije sa predstave (rezolucija oko 1500 x 2100 piksela);

poslati elektronskim putem na adresu:

office@fep.org.rs
ili poštom na adresu:
Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade
Ulica 20. oktobra br. 70
21400 Bačka Palanka
Srbija

Najkasnije do 31. marta 2018. godine!


Prijave koje stignu nakon navedenog roka kao i prijave koje su nepotpune smatraće se nevažećim. U slučaju nevažećih prijava, kao i u slučaju uspešnog apliciranja, bićete obavešteni putem mejla najkasnije 10 dana od dana prispeća. Istim putem bićete obavešteni o statusu vaše prijave i nastavku selekcije. Priloženi materijali se ne vraćaju već ostaju u arhivi Festivala, a koriste se isključivo za potrebe selekcije i promocije festivalskog programa (programska knjižica, plakat, sajt, društvene mreže).

NAČIN SELEKCIJE:

Selekcija počinje analizom prispelih prijava putem pošte i elektronskim putem. Vrši se odabir predstava koje će pogledati selektor, nakon čega sledi dogovor sa organizatorima pozorišta oko termina i mesta izvođenja predstave. Selektor, nakon izvođenja svih predstava, bira one (od 5 do 10) koje će ući u takmičarski program 24. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade.
Osnovni kriterijum za selekciju predstava je njihov umetnički kvalitet kao i mogućnost izvođenja predstave u tehničkim uslovima koje Festival poseduje (preuzmi TLOCRT SCENE). O kvalitetu predstava i mogućnosti izvođenja odlučuje selektorka Festivala dramaturškinja TIJANA GRUMIĆ.
O preliminarnim rezultatima selekcije učesnici koji su prošli selekciju biće obavešteni elektronskim putem najkasnije do 7. maja, a konačni rezultati biće objavljeni na sajtu Festivala (www.fep.org.rs) najkasnije do 21. maja 2018. godine.

NAGRADE:
•Nagrada stručnog žirija (50.000,00 RSD i plaketa)
•Nagrada dečijeg žirija (plaketa)
•Nagrada publike (plaketa)

O nagradi stručnog žirija odlučuje tročlani žiri sastavljen od:
- afirmisanih dramskih umetnika,
- pedagoga (posebno nagrađivanih i zapaženih u radu sa decom),
- ekologa, zaštitara životne sredine.

Imena članova stručnog žirija biće objavljena naknadno.

O nagradi dečijeg žirija odlučuje sedmočlani žiri sastavljen od dece koja imaju poseban afinitet ka dramskoj umetnosti, uzrasta od 4 do 14 godina. Mentor dečijeg žirija je vaspitač/učitelj.


O nagradi publike odlučuje se putem ocenjivanja predstave na skali od 1 do 5, kao i na skali emocija za mlađe od 5 godina.

USLOVI GOSTOVANjA:
Prema mogućnostima organizatora Festivala, troškove puta do Bačke Palanke i nazad snose učesnici, dok troškove lokalnog transporta, smeštaja, hrane i tehničke podrške snosi organizacija Festivala. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade je udruženje neprofitnog i humanitarnog karaktera, te je ulaz na sva događanja besplatan i dostupan svima.

SELEKTORKA TIJANA GRUMIĆ

“Nemam dovoljno godina da bih mogla da kažem da se dugo bavim pozorištem. Međutim, ovo malo iskustva što imam, nedvosmisleno mi je pokazalo koliko je najlepše, najvažnije i najiskrenije pozorište, upravo pozorište za decu i mlade. Isto tako, moje kratko iskustvo, pokazalo mi je da je teško baviti se pozorištem u uslovima koji ovde gde živimo (ne) postoje. Ipak, sasvim sam uverena da će pozorište lakše opstati sa minimumom sredstava, nego sa minimumom mašte. Smatram da je najveća odgovornost za opstanak pozorišta upravo na nama koji stvaramo za decu i mlade, ali je pred nas, u ovom slučaju VAS – stvaraoce čije predstave željno iščekujemo - postavljen i najveći zadatak i izazov. Najiskrenija i najotvorenija publika koju sam susretala u pozorištu bila su – deca. Stvoriti predstavu za njih mnogo je veći i ozbiljniji poduhvat od stvaranja predstave za nas, odrasle, zato što zahteva da budemo potpuno iskreni – kako prema njima, tako i sami prema sebi. Ako svoj posao budemo radili kako treba, oni za koje smo to radili prepoznaće kvalitet i emociju koja će ih zadržati u pozorištu dugo, dugo nakon detinjstva, a samo tako će i ono (pozorište) opstati. Znam da nam često mnogo šta fali da bismo stvarali, pa ipak i dalje stvaramo, ali nemojte da vam fali mašte! Nadam se da ćemo i ove godine na FEP-u imati priliku da gledamo nešto što će nam svima uzdrmati i pamet i emocije, ostaviti nas bez daha i ušuškati nas u lepotu pozorišta! Zato - MAŠTU na vlast, jer nju jedino očekujemo!”

Tijana Grumić, dramaturg
Tijana_Grumic

Tijana Grumić rođena je 13. 9. 1993. u Novom Sadu. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, diplomirala je 2016. godine kao studentkinja generacije. Na istom fakultetu je 2017. godine završila master studije dramaturgije, a trenutno je studentkinja doktorskih umetničkih studija.

Svoj profesionalni angažman počela je još tokom osnovnih studija i do sada je kao autorka dramskih tekstova, dramaturškinja i asistentkinja reditelja radila na nekoliko pozorišnih projekata. Tijanini tekstovi izvođeni su u omladinskom pozorištu DADOV (4 boje 5 pištolja, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Oliver Tvist, Krofne, ljubav i još ponešto) i na sceni UK Vuk Karadžić (Ko još jede hleb uz supu). Kao dramaturškinja radila je u Narodnom pozorištu u Beogradu (Carstvo mraka, režija: Igor Vuk Torbica), Narodnom pozorištu u Somboru (Plava Ptica, režija: Sonja Petrović) i Pozorištu mladih u Novom Sadu (Draga Jelena Sergejevna, režija: Lana Pavkov), a kao asistentkinja režije radila je u Bitef Teatru (Šta je ona kriva nije ništa ona kriva, tekst: Vesna Perić, režija: Anđelka Nikolić).

Kao predstavnica FDU, bila je učesnica internacionalnog projekta Terre Promesse koji organizuje Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi u Milanu (Italija), a ove godine izabrana je i kao jedna od dvanaestoro učesnika rezidencijalnog programa Next Generation Workspace koji se organizuje u okviru festivala pozorišta za decu i mlade Starcke Stucke u Frankfurtu (Nemačka).

Tijana je dobitnica nagrade Josip Kulundžić (za školsku 2014/15.) koju katedra za dramaturgiju dodeljuje studentu od I-IV godine za ostvaren izuzetan uspeh iz oblasti pozorišta, radija, filma, televizije ili kritike. Njena drama Stvaranje čoveka proglašena za jednu od pet najboljih savremenih angažovanih dramskih tekstova na konkursu Hartefakt fonda 2016. godine.

Pored rada u pozorištu, Tijana je već nekoliko godina angažovana u radu Istraživačke stanice Petnica kao asistentkinja na programu društveno-humanističkih nauka. Živi i radi u Beogradu.