selekcija

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ СЕЛЕКЦИЈЕ
24. ФЕСТИВАЛА ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Прво што бих волела да истакнем у образложењу своје овогодишње селекције јесте изузетно велики одзив на конкурс за 24. ФЕП, који броји чак 24 представе које су ове године конкурисале за учешће на фестивалу. Колико ме та чињеница обрадовала, посебно имајући у виду потешкоће (сетимо се да је прошле године било питање да ли ће се фестивал уопште одржати) са којима се ФЕП сусреће, али ипак опстаје, толико ми је и отежала избор представа које својом селекцијом предлажем за учешће на фестивалу.
Важно је напоменути да уз већ постојећи тематски оквир који Фестивал еколошког позоришта подразумева (заштита животне средине, екологија и екологија духа), те овогодишњи фестивалски мото – Машту на власт – као и мој позив да управо машта буде основни критеријум којим се ствараоци воде при креирању представа, пријављене трупе у потпуности су испуниле моја очекивања и указале ми на разноврсност (како у форми, тако и у садржини) позоришног стваралаштва за децу и омладину.
Такође, рекла бих да је од изузетног значаја то што су се на ФЕП овог пута пријавиле како трупе (пођеднако заступљени самостално организовани професионалци као и институционална позоришта) из Србије и региона, тако и из целог света!
Велики број представа заслужио је да се нађе у овогодишњој селекцији. Ипак, водећи се управо мотом 24. ФЕП-а – Машту на власт – и трудећи се да у својој селекцији испратим диверзитет у стваралачком приступу који је био приметан међу пријављеним представама, издвојила бих следеће представе за такмичарску селекцију овогодишњег фестивала, за које верујем да најбоље репрезентују разноврсност и маштовитост позоришног стваралаштва за децу и младе:”СОРО И СРЕЋНО ЗРНЦЕ КУКУРУЗА”, позоришне трупе Ла вие а Пиед из Париза, (Француска).
Представа настала према књизи Тхе Луцкy Граин оф Цорн Верониqуе Тађо, а у режији Деборе Мартин, која, уз колегу Јохана Лемија, такође и изводи овај сценски спектакл. Представа успешно комбинује елементе музичког, амбијенталног, луткарског и позоришта сенки, причајући узбудљиву причу о дечаку који се зове Соро и његовој потрази за зрнцем кукуруза.

”ТОНКА БОНТОНКА”, градског казалишта - Сцена Горица из Загреба (Хрватска), ауторки Дуње Фајдин и Јелене Радан, а у режији Моране Доленц.
Кроз форму мјузикла, уз атрактиван естетски израз, представа ‘’Тонка Бонтонка’’ истиче се својим едукативним карактером, подстичући и негујући тиме екологију духа.

”ПАПИРНИ”, културног центра Смедеревска Паланка и градског позоришта Сцена Лутка, Смедеревска Паланка, (Србија) аутора и редитеља Павла Јозића.
Луткарска представа ”Папирни” једна је од две луткарске представе овогодишње селекције, а важно је истаћи и то да су, у духу еколошког тематског оквира ФЕП-а, лутке које се у њој користе прављене искључиво од папира. Осим што је луткарска, представа је такође и невербална те нам пружа прилику да кроз један, такорећи пантомимско-луткарски израз приближи причу о одрастању и сазревању двоје људи.

”МАЧКА, ДРОЗД И ПЕТАО”, Центра за савремену драматургију из Екатеринбурга (Русија).
Ауторски тим ове представе предвођен редитељем Николајем Кољадом, настале по руској народној бајци истог имена, успева да вешто преплете класичну драмску структуру и музичко позориште. Кроз интерактивни приступ и атрактивна визуелна решења, ова представа, на узбудљив начин приближава деци причу о културном наслеђу и фолклору једне земље.

”СЕМЕ ЦРВЕНЕ ШЉИВЕ”, позоришта Тарла Фареси из Измира (Турска).
Представа рађена према причи Исмаила Коцамаза кроз вешто кореографисану монодраму доноси узбудљиву авантуру једне семенке шљиве која, уместо на плодно земљиште, пада на асфалт. Смењујући драмске и корео делове, ова представа на креативан начин приближава нежну и дирљиву причу гледаоцима свих узраста.

”ЗООТЕКА”,позоришта Пинокио из Београда (Србија), по тексту Александра Ђаје, у режији Владана Ђурковића.
Ова представа кроз форму интерактивног мјузикла комбинованог са луткарским позориштем, на атрактиван начин представља едукативну причу о еволуцији живих организама на планети Земљи. Редитељ Ђурковић легендарну емисију Зоотека на добар начин преноси у позориште, осавремењује и приближава најмлађим генерацијама.

”ПРВА ПРИЧА”, позоришта "Точка на и" из Загреба (Хрватска).
Настала као завршни испит глумице Антоние Шашо, ова луткарска представа кроз један маштовит уметнички израз приближава деци причу о настанку света. Троје глумаца на сведен и упечатљив начин управљају луткама и сценографијом истовремено креирајући и звучну атмосферу представе. Осим креативног и јединственог естетског израза, важно је напоменути и еколошку освешћеност Прве приче.

Поред ових седам представа које предлажем за такмичарску селекцију 24. Фестивала еколошког позоришта за децу и младе, издвојила бих трупу Young Circus Performers из Кигалија (Руанда) чију серију циркуских тачака под називом "UNIT IS POWER" желим да предложим као део ревијалног дела фестивала. Иако није ушла у такмичарску селекцију, по свом приступу и извођачком формату издвојила бих ову трупу као вредну пажње.

Срдачно,
Тијана Грумић