Tijana_Grumic

ТИЈАНА ГРУМИЋ рођена је 13. 9. 1993. у Новом Саду. На Факултету драмских уметности у Београду, дипломирала је на катедри за драматургију 2016. године као студенткиња генерације. На истом факултету је 2017. године завршила мастер студије драматургије, а тренутно је студенткиња докторских уметничких студија.
Њени драмски текстови извођени су у омладинском позоришту ДАДОВ (4 боје 5 пиштоља у режији Александра Марковића, Ово је најстрашнији дан у мом животу и Оливер Твист у режији Владана Ђурковића, Крофне, љубав и још понешто у режији Тијане Васић), на сцени УК Вук Караџић у Београду (Ко још једе хлеб уз супу, режија: Тара Манић) и у позоришту ''Бора Станковић'' у Врању (Кеплер 452-б, режија: Југ Ђорђевић). Као драматуршкиња радила је у Народном позоришту у Београду (Царство мрака Л. Н. Толстоја, режија: Игор Вук Торбица), Народном позоришту у Сомбору (Плава Птица Мориса Метерлинка, режија: Соња Петровић) и Позоришту младих у Новом Саду (Драга Јелена Сергејевна Људмиле Разумовске у режији Лана Павков), а као асистенткиња режије радила је у Битеф Театру на представи Шта је она крива није ништа она крива по тексту Весне Перић, у режији Анђелке Николић.
Представа по Тијанином тексту Кеплер 452-б уврштена је у такмичарску селекцију 63. Стеријиног позорја у Новом Саду и такмичарску селекцију фестивала професионалних позоришта Србије Јоаким Вујић. Добитница је награде Јосип Кулунџић коју катедра за драматургију додељује студенту од И-ИВ године за остварен изузетан успех из области позоришта, радија, филма, телевизије или критике. Њена драма Стварање човека проглашена за једну од пет најбољих савремених ангажованих драмских текстова на конкурсу Хартефакт фонда 2016. године, док је драма Моћни реднжери не плачу изабрана је као једна од четири најбоље на конкурсу Стеријиног позорја за драмски текст.
Као представница ФДУ, била је учесница интернационалног пројекта Терре Промессе који организује Цивица Сцуола ди Театро Паоло Грасси у Милану (Италија), а ове године изабрана је и као једна од дванаесторо учесника резиденцијалног програма Неxт Генератион Wоркспаце који се организује у оквиру позоришног фестивала за децу и младе Старцке Стуецке у Франкфурту (Немачка).
Поред рада у позоришту, Тијана је већ неколико година ангажована у раду Истраживачке станице Петница као асистенткиња на програму друштвено-хуманистичких наука. Живи и ради у Београду.