KОНKУРС

за представе на
29. ФЕСТИВАЛУ ЕKОЛОШKОГ ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Бачка Паланка, Србија
24-27. августа 2023. године
„На литици“
Фестивал еколошког позоришта за децу и младе расписује Kонкурс за учешће на 29. Фестивалу који ће бити одржан од 24. до 27. августа 2023. године у Бачкој Паланци под слоганом „На литици“.

Овом приликом позивамо сва професионална позоришта за децу и младе да пошаљу своје пријаве и учествују на 29. Фестивалу.


Зашто НА ЛИТИЦИ?

Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у својој последњој години треће деценије постојања, у односу на своју позицију и искуство, испитује однос града, земље, региона и света према позоришту за децу и младе. Све са циљем да скрене пажњу на одсуство става, стратегије и бриге усмерене ка програмима за децу и младе у нашој земљи. Међутим, у исто време окупљањем значајних уметника скреће пажњу на храброст аутора који стварају на литици те маргине. Иако је сектор маргинализован најмањим финансијским издавњима, одсуством јасног дефинисања позоришта за децу и младе у стратегијама, законима, централизацијом и тог минималног издвајања и бриге, као и одсуством специјализоване едукације у области извођачких уметности за децу и младе; уметници стварају прогресивно, ново, савремено и храбро позориште за децу и младе. Насупрот општој маргинализацији, позориште за децу и младе може се похвалити савременим приступима који истражују, како на пољу форме, тако и на пољу садржаја, укључујући у свој рад и колеге из других и сродних области чинећи процесе и продукте интердисциплинарним и међусекторским. Пратећи децу и младе и њихове потребе, ослушкујући време у којем одрастају и изазове са којима се суочавају ови уметници не потцењују своју публику. Ипак, и даље не остварују довољну медијску видљивост, престиж, финансијски бенефит и сатисфакцију коју заслужују. И даље су занемарени, мање важни или неприметни, што имплицира да нам деца, упркос наративној тврњди да јесу, ипак нису довољно важна да бисмо време, простор и финансије усмерили ка њиховом духовном и менталном развоју. Уметници који се баве извођачким уметностима за децу и младе, поготову они који стварају ван главних центара моћи стварају, у невидљивим просторима омеђеним границама, забранама, рестрикцијама, одбијеницама. Осећају се као да су дотерани до краја, као да стоје на литици која симболично представља њихов успех и амбиције али и немогућност пружања следећег корака. Хајде да причамо о томе, да дамо простора онима који га најмање имају, а највише заслужују. ФЕП ће своје 29. издање посветити истраживачким формама, храбрим темама и храбрим људима, јер Фестивал еколошког позоришта за децу и младе после 28 година борбе за постојање најбоље зна како је стварати на маргини. Видимо се на литици, иза ње је или велико пространство или ништа.Представе које испуњавају УСЛОВЕ УЧЕШЋА:


Представе које ће имати приоритет:ФИНАНСИЈСКИ УСЛОВИ ГОСТОВАЊА:

Независним продукцијама Фестивал обезбеђује хонорар за извођење представе, хотелски смештај (пун пансион) за време трајања Фестивала и локални транспорт. Путне трошкове обезбеђује продуцент (удружење, трупа, неформална група итд.). Фестивал је отворен за предлоге и иницијативе о заједничком прикупљању додатних средстава за путне трошкове.

Институцијама Фестивал обезбеђује хотелски смештај (пун пансион) за време трајања Фестивала. Уколико Институције из Србије у свом буџету немају предвиђена средства за путовање на фестивале унутар земље, ФЕП је спреман да обезбеди путне трошкове/транспорт до Бачке Паланке и назад. Дневнице и хонораре за извођење представе обезбеђује продуцент/институција.

Будући да институције имају могућност да учешће на фестивалима уврсте у своје годишње буџетирање, сматрамо да је ово један од позитивних модела којима институције могу да оснаже и подрже независну и децентрализовану сцену за децу, као и град без позоришта као што је Бачка Паланка.

Молимо Вас да у оквиру пријавног формулара таксативно наведете трошкове у односу на врсту продукције у оквиру које је настала ваша представа.

НАЧИН ПРИЈАВЉИВАЊА:

Попунити

> ПРИЈАВУ. <

Најкасније до 5. фебруара 2023. године!


Пријаве који стигну након наведеног рока као и пријаве које су непотпуне сматраће се неважећим. O прелиминарним резултатима селекције бићете обавештени путем мејла најкасније до 28. фебруара, а о приспећу ваше пријаве аутоматски ће вас обавестити Google form. Приложени материјали остају у архиви Фестивала, а користе се искључиво за потребе селекције и промоције фестивалског програма (програмска књижица, плакат, сајт, друштвене мреже, промотивни видео). Уколико имате било каквих проблема са онлајн пријавом или додатна питања можете нам се обратити мејлом на адресу:office@fep.org.rs


НАЧИН СЕЛЕKЦИЈЕ:

Селекција почиње анализом приспелих пријава електронским путем. Врши се одабир представа које ће погледати Уметнички одбор након чега се објављује списак представа које ће учествовати у такмичарском програму 29. Фестивала еколошког позоришта за децу и младе.

Основни критеријум за селекцију представа је њихов уметнички квалитет, усклађеност са овогодишњим приоритетима селекције као и финансијска и техничка могућност Фестивала. Линк до техничке спецификације сцена у Бачкој Паланци.

О прелиминарним резултатима селекције учесници који су прошли селекцију биће обавештени електронским путем најкасније до 28. фебруара, а коначни резултати биће објављени на сајту Фестивала (www.fep.org.rs) најкасније до 1. јула 2023. године.

НАГРАДА “ДОБРО ДРВО”: