ФЕСТИВАЛ ЕКОЛОШКОГ ПОЗОРИШТА
ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Претпоследњи викенд aвгуста (од четвртка до недеље)

У нашој локалној заједници на први корак примећује се недостатак адекватног простора у коме би се неговала и догађала култура и недостатак институција усмерених ка решавању овог проблема. Уметници, радници у култури и њени конзументи ”избачени” су напоље. Међутим већ више од две деценије у назад, систематски решавајући овај проблем у култури, ми се трудимо да своје мане учинимо својим предностима па је тако ова манифестација постала јединствена у свету као једини позоришни фестивал који се догађа у граду који нема зграду позоришта. Oвај Фестивал је једина прилики деци и младима да виде квалитетне представе позоришта из земље и иностранства као и да учествују у различитим креативним радионицама.

Иако Бачка Паланка нема позориште, функционалан биоскоп нити музеј, ми имамо неописиве природне ресурсе као што су Парк природе ”Тиквара”, Специјални резерват природе ”Багремара”, Дунав, дунавске рукавце, језера и баре. Када кажете култура кажете и природа јер су за нас та два појма нераскидива. Еколошки значај овог Фестивала није само у еколошким темама које он обрађује већ и у чињеници да се комплетан фестивал одвија и догађа у природи, здравом и еколошком окружењу на обали Дунава. На овом месту сваке године Фестивал обезбеди бине и опрему потребну за играње представа, радионице и пратеће програме као и смештај за учеснике и госте Фестивала.


Фестивал је због локације и концепта сваке године све актуелнији и квалитетнији што говори чињеница да имамо учеснике из разних делова света. Фестивал је због споја традиције и ентузијазма постао међународно значајан на светској мапи фестивала, међутим никада није изгубио локални и регионални значај јер: