Национални конгрес о трговини људима
„Не у мојој смени“

23 - 25. априла 2021.

Kроз пројекат „Не у мојој смени“ и истоимени конгрес обраћали смо се директно младима и организацијама које раде са младима. Верујемо да је важно да се сви информишемо и едукујемо о овој теми.

Конгрес је одржан онлајн на стриминг платформи и трајао је три дана од 23. до 25. априла 2021. године, током којих су у шест сати едукативног програма обрађене следеће теме:Национални конгрес о трговини људима “Не у мојој смени” званично су отвориле:

На Конгресу је учествовало 11 говорника/ца:

Конгрес је пратило више од 150 учесника/ца из омладинских организација, организација за младе, представника/ца система образовања, социјалне заштите, медија, као и самих младих људи.

Релевантност одабраних тема које су обрађене на Конгресу учесници/це у евалуацијама оценили су оценом 4,84. На питање како би оценили унапређење свог знања о трговини људима током Конгреса учесници/це оценили су оценом 4,53. Говорници/це Конгреса и њихово представљање теме трговине људима учесници/це оценили су оценом 4,73. Стрим платформа на којој је одржан Конгрес оцењена је са 4,71, док је целокупна организација оцењена са 4,73 од максимално 5.

Препорука учесника/ца било је много од којих већина наглашава да је потребно више оваквих обука, посебно за младе и у медијима које прате млади. Учесници/це су истакли да је потребно више пажње обратити на мале средине, и едуковати што више пре свега сарадника, али и становника, деце, родитеља и наставника на ову тему. Препорука је и да би било добро представити постојеће превентивне програме и разменити идеје о унапређењу превенције, поготово ако се узму у обзир економске последице пандемије.

УЧЕСНИЦИ/ЦЕ РЕКЛИ СУ О КОНГРЕСУ
на питање које су добре стране и шта је на њих оставило највећи утисакМожда ова три дана нису много, али смо заједно са нашим учесницима/ца и говорнцама/цама направили велики корак ка унапређењу простора и могућности за борбу против трговине људима, посебно у раду са младима.

Национални конгрес о трговини људима под називом „Не у мојој смени“ реализован је у оквиру исотименог пројекта који реализује Фестивал еколошког позоришта за децу и младе у сарадњи са Удружењем „Слобода нема Цену“ и Кино Клуб Нови Сад у оквиру активности јачања капацитета и способности локалних организација цивилног друштва за спречавање и борбу против трговине људима, које спроводи НВО АСТРА у склопу пројекта „Унапређење простора и могућности за борбу против трговине људима“, подржаног од стране Европске уније.

Прукупљени видео едукативни садржај стављен је на располагање свима који су заинтересовани да га погледају јутјуб каналу Фестивала еколошког позоришта за децу и младе