Недеља "online" позоришта

Највећа криза јесте свет без уметности. Тренутна ситуација нас удаљава од позоришта и културе, што не смемо да дозволимо. Како бисмо очували уметност у себи и стање духа спремили смо за вас програм који ћете моћи да пратите од куће. Поводом недеље у којој се у низу обележавају значајни дани за позориште представићемо Вам неколико представа које су настале у нашој продукцији, као и оне које су побеђивале на нашем Фестивалу претходних година. У току недеље позоришта, гледаћемо представе за децу, младе и одрасле. Останите код куће да бисмо спасили свет, ал немојте се одрицати од духовних посластица. Уживајте у програму који смо спремили за вас на следећем линку.

#pozorišteutvojojsobi #poveditedeteupozoriste20. март СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ
петак 20ч

“Плава птица”

Копродукција Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (Бачка Паланка), Центар за развој циркусних уметности “Лудифико” (Нови Сад) и Народно позориште Сомбор (Сомбор)Писац: Морис Метерлинк
Режија: Соња Петровић

Драматург: Тијана Грумић
Адаптација: Тијана Грумић и Соња Петровић
Костимограф: Јасмина Радујко
Сценограф: Ерика Вујић
Музика: Милан Делибашић
Сценски покрет: Мира Беба Добрковић
Дизајн светла: Никола Маринков

Улоге

Тилтил - Милош Лазић
Митил - Каарина Брадоњић
Ноћ/Светлост - Бојана Милановић
Мачка - Тијана Марковић
Пас - Немања Бакић
Ватра - Вања Ненадић
Вода - Соња Исаиловић
Мед - Ђорђе Живадиновић Гргур
Млеко - Григорије Јакишић
Време - Давид Тасић Даф

Синопсис:

”Бајковита прича о срећи, великодушности, племенитости, пријатељству двоје сиромашне деце, у божићној ноћи, сањају исти сан: како трагају за Плавом птицом среће, која би помогла болесној девојчици да оздрави. Њихова потрага није узалудна јер их машта и осећања са тог путовања прочишћују и оплемењују.”


21. март СВЕТСКИ ДАН ЛУТКАРСКОГ ПОЗОРИШТА
субота 20ч

победник 24. ФЕП-а

“Прва прича”

“Точка на И” (Загреб, Хрватска)Режија: Антониа Шашо

Играју:

Антониа Шашо,
Лидија Краљић,
Давор Ковач

Синопсис:

“Ова луткарска представа кроз један маштовит уметнички израз приближава деци причу о настанку света. Троје глумаца на сведен и упечатљив начин управљају луткама и сценографијом истовремено креирајући и звучну атмосферу представе. Осим креативног и јединственог естетског израза, важно је напоменути и еколошку освешћеност Прве приче”


22. март СВЕТСКИ ДАН ПАНТОМИМЕ
недеља 20ч

победник 23. ФЕП-а

“Машта и Мим”

Позоришни студио “Нада” (Рума)Колективни ауторски пројекат

Играју:

Игор Грекса,
Санела Милошевић,
Вукашин Ранђеловић

Синопсис:

“Освојили су ме својом непосредношћу пантомимског, невербалног позоришта у овом пречесто напразно распричаном свету. Покрет једнако добро, а понекад и боље представља садржину то јест, ситуације наших обичних живота кроз веома занимљиву и маштовиту форму. Машта и Мим подстичу имагинацију и представљају “нешто сасвим друго, ако не и треће, четврто и пето” а поготово су важни за младу публику обично осуђену на многе осиромашене начине једва-уметничког комуницирања.”


САВРЕМЕНЕ ФОРМЕ У ПОЗОРИШТУ ЗА ДЕЦУ
понедељак 20ч

победник 22. ФЕП-а

“Пустоловине Болета Комете”

Невид Театар и Градско позориште ЈазавацАутор текста, режија, музика, анимација, илустрација и дизајн: Марко Дукић

Костимограф и израда реквизита: Нина Поповић
Дизајн звука: Алберт Савић
Гласове дали: Александра Спасојевић, Горан Дамјанац, Нина Поповић, Марко Дукић и Дејан Андрић
Игра: Смиљана Маринковић

Синопсис:

“Анимирана бајка за децу, младе и одрасле “Пустоловине Болета Комете” приказује фантастични драматуршки склоп у којем се чудесно испреплићу жива глумачка игра, пројектована анимација на платну, звучни и светлосни ефекти. Прича говори о дечаку Болету Комети који је у потрази за својим несталим оцем, отетим од стране Сум Сума, бића из свемира. Боле Комета на свом путу проживљава невероватне ситуације: пут у пустињу и кроз морску олују, силазак на дно мора и дубоко у земљу, те путовање кроз свемирске црвоточине до других планета.”


27. март СВЕТСКИ ДАН ПОЗОРИШТА
петак 20ч

”Живот на високој нози”

Ауторски пројекат театра “ЛУДИФИКО” (Нови Сад)Режија: Соња Петровић

Дизајн и реализација светла: Никола Маринков
Дизајн звука: Урош Стојнић
Реализација звука: Милош Милић
Играју: Мира Беба Добрковић, Тања Милановић и Александра Белошевић

Синопсис:

“Живот на високој нози је представа о дељењу, давању, узимању, комплексима, слојевима и хијерархији. Кроз гег комедију потпомогнуту циркуским вештинама (трапез, свила, манипулација објектима…) актери на сатиричан начин причају причу о првом радном дану једне служавке у Долини богатства. У њему дуго живе две госпође заробљене у материјалном свету погледа са високих ногу, због којег не прастају грешке. Служавка мора да испрати све њихове устаљене навике јер ће у супротном пореметити мир и слогу у кући. Све што више греши, све је више омаловажавају и малтретирају. … И тако све док не схвати да њихов бес ка њој може да постане међусобна љутња. То се и догађа, а служавка потом успева да њихове високе погледе и циљеве спусти мало ближе земљи.”