ШТА РЕЦИKЛИРАМО?

Рециклирањем отпада чувамо биодиверзитет, екосистем и природне ресурсе тако што смањујемо загађење ваздуха, воде и тла, штедимо електрична енергију и продужавамо век санитарних депонија. У оквиру еколошко хуманитарне акције СРЕЋА ОД СМЕЋА рециклираћемо отпад, а новац од истог биће усмерен у хуманитарне сврхе.


ПАПИР И KАРТОН


Папир се добија од целулозе за коју је потребно обрадити дрвну масу и претходно исећи велики број шумских стабла. Животни циклус папира уништава животну средину од почетка циклуса, до његовог краја – почиње сечом дрвећа, а завршава се паљењем папира, чиме се испушта угљен диоксид у атмосферу. Овај циклус може да се заустави управо рециклажом. Производња папира троши велику количину воде. Потребно је 10 литара воде за прављење једног папира А4 формата. Прерадом старе хартије користимо 15% мање воде. Прављењем папира од рециклираног материјала троши се 40% мање енергије него да га правимо од влакана дрвета. Рециклажом једне тоне канцеларијског папира штедимо 4.200 кW електричне енергије и 32.000 литара воде! Рециклирањем једне тоне папира сачуваћемо чак 17 стабала, 4000 киловата енергије и 26.500 литара воде. Рециклажа папира узрокује чак 95% мање аеро загађења.

Може да се рециклира: новине, часописи, каталози, картонске кутије (без стиропора, лепљиве траке, пластике и целофана), картонске и папирне кесе, свеске, исписан папир, копир папир, коверте, крафт (браон) папир, штампан папир, папир из шредера, комбиновани папир

Не може да се рециклира: искоришћени/ упрљани картонски тањири и паковања за јело (нпр. папирна кеса из пекаре, кутија од пице), папир за печење, месарски папир, воштани папир, папирне шоље за кафу/чај, убруси за брисање руку, пелене, пластифицирани папир, траке за паковање, индиго папир, фотографије и фото папир, зауљени и прљави папир и картон, папирне марамице и толет папир.
СТАKЛО


У свету се годишње баци 100 милијарди стаклених флаша, а произведе око 500 милиона. Стакло је 100% рециклабилно и може да се рециклира се скоро бесконачан број пута и поново користи, стога је изузетно захвалан материјал за рециклажу. Рециклирано стакло штеди чак 50% енергије у односу на производњу чистог стакла, 20% умањује загађење ваздуха и 50% мање загађује воду. Рециклажа само једне стаклене чаше штеди довољно енергије да једна сијалица од 100 W сија сатима. 1 рециклирана стаклена флаша сачува толико енергије колико је потребно компјутеру да ради 25 минута!

Може да се рециклира: стаклене флаше (од воде, сокова, алкохолних пића и сл.), тегле и посуде.

Не може да се рециклира: Разбијене чаше и флаше, стакло од прозора и шофершајбни, огледало и сијалице
ЧЕПОВЕ


С обзиром да ПЕТ боце нису истог састава као чепови, разлика је и у процесу рециклаже – тачка топљења пластичних флаша и њихових чепова се разликују за 100 степени. Молимо вас да чепове убаците у посебну кутију за њихово одлагање.
ПЛАСТИKУ


Пластика је у води коју пијемо, храни коју једемо, ваздуху који удишемо. Према Светској организацији за природу, недељно у себе унесемо око пет грама пластике – пропорционално једној кредитној картици, а највећи извор микропластике коју уносимо је вода.
Пластика је велики загађивач наше планете (спада у топ 3 загађивача). Сваке године око 8 милиона тона пластичног отпада заврши у океанима. Пластика је материјал који се састоји од природног или синтетичког полимера велике молекулске масе. Настаје мешањем нафте или природног гаса са кисеоником или хлором.

Може да се рециклира: Пластичне флаше (ПЕТ амбалажа)Производња нових флаша од рециклираних користи ⅔ мање енергије од производње потпуно нове пластике, а предност је што је ПЕТ врсту пластике најлакше рециклирати. Провидне пластичне боце од воде, сока и сл. односно све флаше на којима је на полеђини означено ПЕТ. (Опрати амбалажу ако је запрљана па тек онда убацити у посебно намењену канту!)

Не може да се рециклира: пластичне кесе, чаше за једнократну употребу, пластични тањири и прибор за јело, сламчице, флаше од уља, пенасти стиропор, безбојна чиста фолија од ПЕ-ЛД и остале врсте пластике.
ЛИМЕНKЕ


Производња метала резултира значајним исцрпљивањем природних ресурса. Алуминијумске лименке се могу рециклирати изнова и изнова, без утицаја на квалитет алуминијума (што са пластиком није случај). Њихово уништавање (спаљивање) би подразумевало губљење значајног, квалитетног ресурса. Да ли сте знали да тона рециклиране челичне амбалаже умањује количину чврстог отпада за 1.28 тону, уштеди 40% воде и 85% потребне енергије за производњу нове челичне амбалаже и да производња нових конзерви од рециклираних износи чак 95% посто мање енеригије, него производња нових металних амбалажа. Kонзерве/лименке од алумијума се могу рециклирати у потпуности, бесконачан број пута а да притом не изгубе на квалитету. 1 рециклирана конзерва уштеди толико енергије да може да је користи телевизор 3 сата!

Може да се рециклира: челичне/алуминијумске лименке од пића

Не може да се рециклира: испражњене конзерве од месних производа, воћа и поврћа, металне тубе, алат, жица, челичне траке, метални затварачи, дозери или спеј дозе од боја и лакова и сл.
НЕУПОТРЕБЉИВИ ЕЛЕKТРОНСKИ АПАРАТИ (Е-ОТПАД)


Овде спадају сви електрични уређаји кроз које пролази струја!

Може да се рециклира: телевизори, фенови, усисивачи, бојлери, пегле, ИТ опрема, монитори, кућишта, тастатуре, штампачи, скенери, мишеви, звучници, слушалице, флуоресцентне цеви и сијалице, клима уређаји, фрижидери и остали расхладни уређаји, телевизијски и радио пријемници, опрему за телекомуникације, велике и мале апарате за домаћинство, играчке, опрема за рекреацију и спорт, аутомате (банкарске, за топле и хладне напитке..), инструменте за праћење и надзор, опрема широке потрошње за разоноду, плаyстатион, тетриси и сл., платне банкарске и СИМ картице, ЦД-ове и остале носаче звука и слике, као и производе намењене за производњу, пренос (каблови, ужад, проводници) и мерење струје и електромагнених поља.

Батерије спадају у посебну врсту опасног отпада. У Србији, сваки становник годишње употреби килограм батерија, од чега велики број директно заврши у смећу комуналног отпада, што може бити веома ризично јер садрже токсичне материје као што су олово, кадмијум и жива. Распадањем и разградњом, метали из батерија одлазе у земљиште, подземне воде, па и ланац исхране, а спаљивањем доспевају у ваздух.
НАПОМЕНА


Паковања од грицкалица – није рециклабилно. Направљено је од вишеслојног материјала чији састав можда јесте рециклабилан али ове спојене материјале је тешко раздвојити а заједно се не могу рециклирати.

Тетра Пак - вишеслојна амбалажа која јесте рециклабилна. Састоји се 75% од картона, 20% пластике и 5% алуминијумске фолије, а углавном се користи за паковање млека, сокова, јогурта и других напитака. Обрађује се у посебним погонима и може бити претворен у квалитетну папирну масу. (опрати амбалажу водом пре одлагања у рециклажни контејнер!)

Пелене – чисте или прљаве не могу да се рециклирају.

Генерално прљав отпад не може да се рециклира! Неопходно је да очистите амбалажу од хране пре него што је убаците у контејнер, а уколико је јако запрљана, онда је не треба односити на рециклажу.

Амбалажа треба да буде чиста и сува како би могла да се рециклира!