ТРЕШТЕГ АКЦИЈА У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ!

Уочи Светског дана планете Земље, који се обележава у понедељак 22. априла, ове суботе, 20. априла, Фестивал еколошког позоришта за децу и младе организовао је акцију чишћења Бачке Паланке. Након што су се наши волонтери претходних седмица самоиницијативно окупљали и чистили критичне локације дунавског приобаља, ФЕП се прикључио Екостар пак „Трештег“ Србија иницијативи и организовао до сада највећу еколошку акцију. Позвали смо наше Бачкопаланчане да нам пошаљу места која нису предвиђена за одлагање отпада, а на којима се налазе велике количине смећа, како бисмо их ми очистили и тиме дали свој мали допринос здрављу наше планете, а велики за нашу локалну животну средину.

Предвођени нашим координаторима, око 100 волонтера чистило је парк природе Тиквара. Наши најмлађи – група „Цветићи“, 50 будућих ФЕП-ових бораца за заштиту животне средине, деца из вртића Различак и плесног клуба „Sky Steps“ са својим васпитачима и родитељима, предвођени ФЕП-овим координаторима Сташом Станковић и Николом Новаком, дуж 500 метара Златне стазице прикупили су 20 џакова смећа. Они мало старији, 40 наших суграђана и суграђанки били су подељени у две групе. Скупина „Праћка“, предвођена Немањом Максимовићем и Бојаном Кесићем, очистили су километар уз Тиквару – од Пецароша до Шпица, док су „Банане“, на челу са Ђорђем Радонићем и Александром Асталош, смеће скупљали на приобаљу Дунава, 500 метара на потезу од плаже Рио, ка мосту. За време акције смеће се сортирало, како би се олакшао даљи процес рециклаже.

Акцију је у виду донација кеса за посебно одлагање отпада и рукавица подржао Екостар пак, али и многи појединци појединачним донацијама, као и Гранд Група у виду одношења смећа са места акције. АД Подунавље се побринуло да наши вредни волонтери не остану жедни и гладни, те смо након акције захваљујући пецарошима УСР Шаран, који су нам домаћински уступили свој простор, скували пасуљ за све оне који су своје суботње јутро посветили заштити природе.

Подсетимо, фотографије загађене природе пре и после чишћења најновији су интернет тренд, коме се Удружење Фестивал еколошког позоришта за децу и младе придружио у циљу очувања наше животне средине.